divendres, 25 de febrer del 2011

EL MÓN ÀRAB CONTRA LA TIRANIA

Les revoltes que s'estan succeint als països musulmans ens han obert els ulls a una realitat que fins fa poc vèiem inimaginable. La societat civil d'estos països era vista com inexistent o en tot cas desorganitzada i incapaç de mobilitzar-se en busca d'un objectiu comú. Res més lluny. En qüestió de setmanes les revoltes s'han anat escalonant fins convertir-se en una revolta quasi global dins el món àrab. Mohamed Bouazizi poc es podia imaginar quan es va prendre foc que el seu acte seria el revulsiu per a la primera revolució global del segle XXI. Les reaccions davant estos fets aquí, a casa nostra, han sigut contradictòries i dignes d'anàlisi, en este article n'intento fer un petit resum.

Quina ha sigut l'actitud dels polítics occidentals davant la revolta generalitzada contra els tirans amb els quals havien mantingut tan bones relacions? Amb Ben Alí de Tunísia no va haver-hi grans discursos, és va mantenir una actitud expectant, ja que la cosa va acabar relativament ràpid i la importància del país en l'escena global és força limitada. Amb Egipte l'enfocament va canviar i vam començar a veure com són d'hipòcrites les relacions internacionals, Obama és quedava tallat en mig dels seus discursos superat per la velocitat en que tot succeïa i incapaç de posicionar-se del cantó dels manifestants pro-democrates per por de perdre un aliat imprescindible en el conflicte israelo-palestí, els europeus com sempre anaven a remolc del seu homòleg nord-americà. Passats uns dies i davant l'ensorrament obvi del règim de Mubarak tots es van afanyar a denunciar amb veu baixa al tirà, cosa que no van tindre cap efecte sobre el poble Egipte, com es va poder veure la influència de les potències europees a la zona és una ombra del que va ser. Més tard, a Líbia hem vist actituds vergonyoses de molts caps d'estat europeus a l'hora de criticar les atrocitats comeses per Gadafi i els seus, pareix ser que els interessos econòmics que la majoria de potències europees tenen a Líbia estan per damunt de la defensa dels Drets Humans. Finalment i davant les massacres de manifestants els dirigents europeus no han tingut més remei que prendre una actitud més crítica contra els fets que han succeït, tot i que encara molt lluny d'allò que caldria esperar.

Per altra banda, hi ha molta gent temorosa (tant polítics com ciutadans) de cap a on poden tirar estos països en quant el poble pugue votar lliurement, es tem la deriva cap a estats islàmics anti-occidentals com l'Iran, i en la ment de molts està la franja de Gaza on Hamas va traure majoria absoluta en unes de les eleccions més democràtiques fetes fins ara a Orient Mitjà, rapidament després les eleccions tant George W. Bush com Ehud Olmert van tancar qualsevol via de diàleg amb Hamas, i els van deslegitimar políticament titllant-los d'organització terrorista. Es clar, democràcia sí però només en quant afavorix els nostres interessos. Això podria passar a altre països musulmans? Difícilment ja que pocs països estan en una situació tant extrema com Palestina però en cas de que succeís hauríem de preguntar-nos perquè. Perquè molts musulmans (i no únicament musulmans, mirem sinó l'auge del bolivarisme a Amèrica llatina) elegix el discurs de la confrontació amb occident o Israel com a bandera? Que ha estat fent l'ex-imperi nord-americà durant les últimes dècades tant al Magreb com a Orient Mitjà? Exactament el mateix que va fer a Amèrica llatina al llarg dels segles XIX i XX, envair i bombardejar per una banda i recolzar, quan no implantar règims dictatorials que, això sí, tant a nivell polític com econòmic estaven del costat d'occident, això s'ha anat sumant al sentiment anti-europeu generat durant i després del període colonial. A més a més, el conflicte palestí (sense oblidar el petroli, ni Afganistan, ni Iraq...) ha sigut un focus constant de tensió entre el món àrabo-musulmà i occident. La política expansionista i d'apartheid d'Israel està tensant cada vegada més la corda a la regió i els arguments de la comunitat internacional per no condemnar Israel s'estan reduint a l'absurd, fins quan? El canvi polític i social en el qual està immers Egipte i tot el món àrab aportarà una nova dimensió al conflicte, la posició del  poble egipci no serà tan pròxima als interessos sionistes i això obligarà a Israel i als seus aliats a replantejar la situació per tal d'evitar una nova guerra.

Les revoltes al món àrab són esperançadores, obren nous camins per a la democràcia i per al poder popular en zones on fins ara pareixia impossible. El destí cap al qual portarà tot este procés és encara incert. Nosaltres podem també actuar per a afavorir la llibertat i la pau a la regió, hem d'exigir als nostres governants la ferma denúncia de tots els actes que violen els Drets Humans i el processament penal dels seus perpetradors. En estos actes cal incloure tant les massacres actuals dels dictadors àrabs com també els mètodes feixistes de l'estat d'Israel, o del marroquí amb la repressió al Sàhara. Cal que des d'occident es face una defensa ferma de la llibertat i la democràcia sense ambigüitats ni hipocresies per a TOTS els pobles del món, només així es pot evitar el creixent anti-occidentalisme i la radicalització dels nous moviments polítics i socials que estan apareixent al món àrab.



6 comentaris:

  1. jo no en sé molt de política, com quasi res a la vida, així que per a mi és un autèntic plaer poder llegir opinions de gent, que ja d'entrada, me donen confiança. Gràcies Guillem.

    ResponElimina
  2. Ja te dic jo que saps molt més del que te penses, de política i sobretot de la vida...
    Salut!

    ResponElimina
  3. Hola Guillem!
    Lo primer: felicitar-te per el bloc, crec que pot ser un bon lloc per fomentar el debat.
    Lo segon:
    Com ja et vaig dir l'altre dia, lo que està passant a Libia no està gens clar.
    Si algú es pensa que a els governs lliberal-capitralistes els importa la població civil Libia lo més mínim, crec que és un ingenu.
    Molts son els dictadors que han oprimit i oprimeixen el seu poble, i els governs del mon "lliure" no envien el seus avions en operació "humanitària" per salvar la gent d' un govern dictatorial, mai ho han fet...
    Ni amb les múltiples dictadures que hi han agut a Llatinoamerica ni Africa ni Orient mitja. Només quant poden robar alguna cosa, es que hi envien els soldats, massa fresc a la memòria tenim Iraq o Afganistan, Tot el que fan aquestos països "lliures" es per interessos econòmics i prou, de fet prefereixen dictadures estables que la alternança democràtica.
    Perquè haig de creure els Mitjans de comunicació capitalistes, ja han demostrat que cuan els convé enganyen i manipulen tan com poden, ells serveixen els interessos dels seus amos, recordes les armes de destrucció massiva a Iraq, on són?
    Jo encara no he vist imatges de soldats massacrant la població civil desarmada ( i aixo que les he buscades ) el que si he trobat son soldats "revolucionaris" libis amb DNI USA i UK,"revolucionaris" disparant una mani a favor del govern, també he trobat imatges de suposades provisions d' origen Quatarí abandonades per els "rebels" , la gran majoria de les informacions que hens arriben son subministrades per Al Jassira propietat dels xeics de Qatar que també volen el petroli libí. He trobat articles de periodistes "independents" que es troben a Trípoli parlen de multitudinàries manifestacions en favor de Gadafi amb famílies senceres, dones, nens... No sabem l' origen real de la "revolta": descontentament de la població pel mal Gobern, tensions tribals per el control dels recursos, ingerència estrangera o pot ser de tot un poc.
    No hens podem creure lo que diuen els"mass media", ser crítics no és això, Gadafi es tan dictador com molts des governants del planeta, i pot ser els seus actes han propiciat que se li tiren al coll els que fins no fa massa eren "amics occidentals", però la intervenció occidental l' únic que pretén és robar els recursos que només hauria de gestionar en el seu benefici el poble libí, pot ser hi ha més d' un debat: Gadafi si Gadafi no, guerra si guerra no, que hem de creure i que no...
    Crec que va ser Lenin qui va dir que només la veritat es revolucionaria, i és això el que tenim que buscar, hi han massa interessos econòmics i també ideològics tan d'una banda com de l'altra, és massa important el que hens estem jugant com per no fer-ho.
    Aquí hi han unes quantes informacions avere que en penses:
    http://www.patriagrande.com.ve/temas/internacionales/mision-de-la-union-europea-no-observo-signos-de-bombardeos-en-libia/

    http://www.kaosenlared.net/noticia/comunicado-prensa-testimonio-directo-sobre-libia-leonor-massanet-psico

    http://www.kaosenlared.net/noticia/libyaleaks-ultimos-reportajes-sobre-libia

    http://comitedesolidaridadsandinista.blogspot.com/2011/02/libia.html

    http://comitedesolidaridadsandinista.blogspot.com/2011/02/el-plan-de-la-otan-es-ocupar-libia.html

    http://www.kaosenlared.net/noticia/libia-muy-distinto-tunez-egipto-kaos-entrevista-l-massanet-sociologa-r

    http://www.kaosenlared.net/noticia/dos-grandes-mentiras-sobre-libia-masacres-legitimidad-internacional
    http://www.kaosenlared.net/noticia/hipocresia-los-ataques-libia

    ResponElimina
  4. SEGONA PART:
    En aquest vídeo es pot vorer els "rebels" disparant manifestants pro-gadafi desarmats!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=V48JgikHZLs&feature=player_embedded#at=16

    Un treballador estranger explica la seua experiència, que és diferent de lo que diu la premsa d'aquí.
    http://www.youtube.com/watch?v=cd8CoorpOGc&feature=player_embedded#at=17

    Això és una mani en favor del "dictador" qui ho diria...
    http://www.youtube.com/watch?v=cYYvd9GkQ2M&feature=player_embedded#at=29

    aquest vídeo es d'un helicòpter disparant manifestants a BAHRAIN i la ONU no fa res.
    http://www.youtube.com/watch?v=IOdtWM0fAmc&feature=related


    Aixo es lo més paregut que he trobat a una "massacre" de civils desarmats
    http://www.youtube.com/watch?v=ghGjRqvcbRA&NR=1&feature=fvwp&skipcontrinter=1

    En aquest vídeo com bé diu un dels comentaris no podem saber qui és qui.
    http://www.youtube.com/watch?v=tu7nkAjzR6o&feature=more_related

    En aquest bloc ho diu ben clar.
    http://anonymousdelsur.blogspot.com/

    ResponElimina
  5. Hola Prometeu,
    crec que la info que mos passes és molt important per diversos motius i mos demostra varies coses:

    1. Que els éssers humans estem molt lluny d'haver superat la nostra animalitat, aquell que pense que estem per damunt dels animals en l'escala evolutiva només cal que mire alguns dels vídeos...

    2. Que la realitat és molt més complexa de com la mostren els mitjans. Als diaris i televisions de masses no hem vist cap notícia que pose en dubte la legitimitat dels "rebels" i la seua digna lluita per la llibertat, el missatge que se'ns presenta es monolític i monocolor, Gadafi és un assassí i els rebels són unes víctimes indefenses del tirà. Com a mínim, els vídeos que mos presentes mos inciten a la reflexió crítica sobre estos dogmes de les últimes setmanes. Per altra banda, jo personalment no dubto que Gadafi (i també el seu fill) sigue un dictador boig sense el més mínim escrúpol per a massacrar la població, però també dubto de que l'alternativa que presenten els rebels sigue un oceà de democràcia i benestar, que no passe com a Afghanistan als 80 on és va fer costat als Talibans per fer fora als rusos i després ja hem vist com governaven els Talibans.

    3. L'altra qüestió que caldria fer-nos es el perquè de la intervenció euro-arabo-americana. Aquí encara és més difícil de trobar la "veritat", per una banda està el petroli el preu del qual ha augmentat moltíssim des del començament de la guerra (fa dos mesos ompliem el dipósit amb 50 E ara amb 65!!), en este aspecte també cal dubtar de que este augment sigue exclusivament resultat de la guerra, de fet Libia seguix exportant quasi la meitat del petroli d'abans la guerra i tenint en compte que Europa importa menys del 10% del petroli de Libia els números canten. Es impossible que el preu del petroli hague augmentat un 30%. L'origen d'este augment és l'especulació, igual que ho va ser al 2008 (i amics meus "els designis dels especuladors son inescrutables", no és ben bé cert però tenia ganes de dir la frase), tot i que se'ns vol vendre que Gadafi n'és l'únic responsable. Per tant, este no deu ser l'únic motiu. Com s'ha vist la majoria de països no volien intervenir militarment i ha segut la insistència de monsieur Sarkozi i dels seus diplomatics la que ha fet que al final es declares la zona d'exclusió aerea i, per tant, comencés la intervenció. I Sarkozi ho ha fet per dos motius principals, un per la seua baixa popularitat entre la població francesa i l'altra per la seua megalomania i la voluntat de convertir-se en un líder important en l'escena internacional, amb esta victorià (la d'aconseguir que es formés la coalició i liderar-ne la intervenció) ha matat dos pardals d'una pedrada, s'ha posicionat com un líder mundial influent i ha guanyat popularitat al seu país. I els altres països l'han seguit per raons diverses (i tots influenciats pel discurs antigadafi dels mitjans), uns per estabilitzar una mica el mercat petrolífer, els altres per quedar bé davant els seus ciutadans, els altres (els àrabs) per demostrar a les potències occidentals que són governs favorables a “la democràcia” i per acabar en un líder molest (per excèntric) dins del món àrab...

    ResponElimina
  6. Com ja he dit abans l'escena és molt complexa i difícil de descriure (segurament m'he dixat un munt d'elements) però cal analitzar-ho tot per a fer-nos una imatge ajustada del que passa. Cal buscar sempre opinions diverses que es posen en dubte les unes a les altres, per tal de que puguessem reflexionar i treure les nostres pròpies opinions. Un bon contrapés als mitjans occidentals en relació al que està passant a Libia serien els mitjans bolivarians, ja que en este cas presenten un punt de vista força diferent.

    Este es un del problemes principals d'esta societat de la informació en la que vivim, estem tant saturats d'informació que es quasi impossible saber que és cert o que és fals, a més determinats imperis mediàtics tenen el poder d'inundar els mitjans amb les seues notícies i estes son les que úniques que arriben a la majoria de la gent. En este enllaç Ignacio Ramonet explica molt bé que és el poder mediàtic del segle XXI: http://www.uff.br/mestcii/ramonet1.htm

    ResponElimina