dimecres, 2 de març del 2011

UBUNTU EN TEMPS DE CRISI

Val la pena gastar-nos 150 euros per tindre un ordinador amb el sistema operatiu Windows? Per a qui no ho sapigue este és el preu que hem de pagar quan ens comprem un ordinador nou per a que tingue el Windows. És una quantitat una mica exagerada i més quan tenim alternatives gratuïtes que per altra banda cada vegada ens ofereixen més avantatges i menys inconvenients. 

Molts podeu pensar que vosaltres ja teniu un ordinador amb Windows i que ara no val la pena fer el pas cap al Linux però de fet el procés de canvi cap a un altre Sistema Operatiu (SO) sempre demana un període de transició (en el qual conviuran els dos SO) per tal d'acostumar-se a la nova manera de treballar. Per tant, com més prompte se face el canvi més fàcilment podreu prescindir totalment del Windows en quant haguésseu de comprar-vos un ordinador nou. Per altra banda, també es pot prendre l'opció de mantenir permanentment els dos SO, hi ha programes molt específics o professionals que són complicats de fer servir amb el Linux i per a utilitzar-los haurem de recórrer al Windows o bé buscar un programa lliure equivalent (en trobem per a gairebé tots). 

Fins ara, l'ús de sistemes operatius basats en Linux (n'hi ha molts de disponibles) resultava complicat per una persona que no tingués uns bons coneixements d'informàtic però cada vegada les noves versions són més intuïtives i permeten que qualsevol de nosaltres en puguem gaudir. Jo recomano la instal·lació de l'Ubuntu ja que és la distribució més utilitzada i és pot trobar gran quantitat d'informació online per a solucionar els petits problemes que poden aparèixer durant el procés d'adaptació de l'usuari novençà.


L'aparença de l'Ubuntu és força similar al Windows, es treballa a partir de finestres i tot i que és pot treballar amb comandaments és també possible fer-ho  quasi exclusivament a través d'icones i finestres. Hi ha disponible la versió catalana (amb diferents registres dialectals) tant del SO com de la majoria de programes disponibles. Hi ha una quantitat de recursos i programes disponibles increïbles, és realment sorprenent com pot haver-hi tanta gent al món disposada a crear programes de manera altruista per a que tothom en puguem gaudir. Existixen comunitats Ubuntu (així com de les altres distribucions Linux) a Catalunya i per tot el món que produïxen informacions i notícies útils per als usuaris.

Aquí tenim un enllaç on se'ns explica com podem instal·lar l'Ubuntu al nostre ordinador tot mantenint el Windows. És recomanable fer primer una copia de seguretat del Windows per tal de recuperar-lo tal i com el teníeu en cas de que alguna cosa fallés durant la instal·lació. Molts ordinadors tenen eines de recuperació del sistema i també des del propi Windows  en podem crear. Si no sempre podem utilitzar programes específics per a la creació de còpies de seguretat. Jo no soc un expert informàtic, ni molt menys, però me n'he sortit per a en menys d'un any habituar-me totalment a l'Ubuntu fins al punt d'haver eliminat  el Windows del meu ordinador, per tant, crec que és una tasca a l'abast de tothom que en tingue realment ganes. Si teniu ganes de conèixer l'entorn Ubuntu sense instalar-lo és pot fer a través de la baixada d'un Life CD que bé podem enregistrar en un CD o el podem copiar en un USB per utilitzar-lo i experimentar sense necessitat de modificar res en el nostre ordinador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada